Woudsend

Woudsend is een mooi watersportdorp in het hart van het Friese merengebied. Er zijn diverse restaurants en cafeetjes met gezellige terrassen en er is een gevarieerd winkelbestand. Woudsend heeft de charme van vroeger en het comfort van nu. De vele gerestaureerde panden, smalle steegjes, verrassende doorkijkjes en het gezellige dorpscentrum nodigen uit tot een ontdekkingstocht door het oude handelsdorp. De watersport liefhebber kan hier alle kanten op, voor zeilers zijn de grote meren zoals het Heegermeer de Fluessen en het Slotermeer in de onmiddellijke nabijheid. Met de sloep zijn er vele tochten te maken over verstilde grachten en vaarten in zuidwest Friesland. En wie wil fietsen of wandelen; het Gaasterland met de bossen en kliffen ligt onder hand bereik. Een dagje shoppen? Sneek ligt op 15 minuten rijden en is vanuit Woudsend ook met het openbaar vervoer goed bereikbaar.

Sneek

Sneek barst van de leuke hotspots. Er is zoveel te zien dat een dag al gauw te kort is. In het centrum word je omgeven door historie, leuke winkeltjes en sfeervolle terrasjes. De perfecte stad om je te vermaken De binnenstad van Sneek is prachtig. Veel winkels zijn in eeuwenoude panden gesitueerd, zoals het pakhuis waarin de Handyman is gevestigd aan de Gedempte Pol. Kijk vooral ook boven de etalages van winkels en laat je verbazen door de fantastische gevels die Sneek rijk is. Bovendien zijn er door het hele jaar heen vele evenementen in Sneek, zoals Sneker Filmwinter, Mar-athon Sneek, Cultureel Festival Ut Sneek, Mooi Sneek, Lekker Sneek, Sneeker Dweildag en natuurlijk de Sneekweek.

Sloten

Welkom in de kleinste van onze elf steden: Sloten. Van strategische speler langs de waterweg van Sneek naar de Zuiderzee is het nu een mekka voor de watersporter en een knusse trekpleister voor wie de sleur wil ontsnappen. De binnenstad met zijn oude, prachtige woonhuizen en vestingwerken waar je een kanon kan horen afgaan geven het een charme die je nergens anders vindt.

Ir. D.F. Woudagemaal

Bezoekt u Friesland, dan komt u langs Lemmer, de ‘poort’ van Fryslân. Of u nou over water reist of over land via de A6, ergens aan de horizon pronkt de 60 meter lange schoorsteen van een van ’s Nederlands mooiste kroonjuwelen; het Ir. D.F. Woudagemaal. Het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld stamt uit 1920 en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze monumentale stoomreus wordt bij te hoge waterstanden nog altijd ingezet door Wetterskip Fryslân om te zorgen voor droge voeten in Friesland.